За съборена емблематична къща в Пловдив – до 30 хил. лв. глоба

Собствениците трябва да я възстановят в първоначалния ѝ вид
Обновена: 8 юни 2019 08:52 | 8 юни 2019 08:46, Елка Василева
12

До 30 хил. лева ще е санкцията за незаконното събаряне на емблематичната къща на Куцоглу зад Общината в Пловдив. А собствениците ѝ, които я събориха, ще трябва да я възстановят в първоначалния ѝ вид.

След действията по разрушаването на къщата-паметник в центъра на Пловдив незабавно бяха спрени всички строителни дейности, а техниката от терена беше изведена, предаде Bulgaria ON AIR.

От районното кметство са поискали от прокуратурата да спре строителното разрешение на инвеститора. От община Пловдив определят действията по събарянето на фасадата като незаконни. А самият акт бързо стана една от най-обсъжданите теми в общественото пространство.

Дълги години сградата се е използвала за детска градина, а по-късно била върната на собствениците ѝ и затворена.

Преди събарянето ѝ в нея се извършваше ремонт. Според издаденото разрешение за строеж собствениците са били задължени да запазят фасадата на сградата. Те обаче не са се съобразили с това изискване.

Арх. Румяна Пройкова е автор на проекта за строежа на сградата. И до този момент за нея е необяснимо изтъкнатата от инвеститорите причина, че сградата, която са разрушили е нестабилна заради наводненията.

Вижте видеото на Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
4
 
! Отговори
За да се преустанови преди 4 години
надлъгването между собственици и институции, са нужни много пари, както и добри, работещи закони, прилагани безапелационно.Такива къщи-артефакти да се купуват от собствениците им на цена, която да ги удовлетвори. Това у нас, в днешно време не е възможно поради беднотията ни. Собственикът ще е удовлетворен само ако получи сума, с каквато би го обезщетил строителен предприемач, искащ да строи в парцела му.После общината да реставрира и поддържа старинната сграда, но и за това трябват пари.
9
0
 
4
 
! Отговори
skatelite преди 4 години
не се хабете, пак ще се окаже, че няма съхранени проекти за сградата .. тази схема вече колко пъти я прилагат ..
8
1
 
6
 
! Отговори
До реалист преди 4 години
Ами къде е държавата да ги реставрира, но не по удобно е нашия човек да го глобим стотинки и после с него да си разделим парсата за да има за големия търбух ! Нямаме държава и закони, нама и народ , а офце за стригане !
7
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Ако знам че ще спечеля 100 лева съм готов да ме глобят 5 лева.
6
2
 
5
 
! Отговори
30000лв преди 4 години
уааау каква голяма глоба... каква поредна глупост..... ония само от парцела ще вземат милиони... особенно ако е на интересно място... КОЛКО УДОБНО... ГЛОБЕН ЛИ Е ГЛОБЕН Е... ТОЧКА.....
5
0
 
8
 
! Отговори
1 преди 4 години
Поради липса на работеща нормативна уредба всеки се спасява поединично.Например емблематичните пловдивски тютюневи складове са частни вече 30 г. но брадати пърчове от невроятно интелигентната и космически недостижима столица,не разрешават там да се предприеме каквото и да било.Хората си плащаха стотици хиляди данък сгради и такси смет ежегодно,инвестираха милиони в охраната и поддръжката на празни рушащи се сгради,пък накрая ги подпалиха.
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Деградирала държава от умствено изостанали каскети с милиционерско мислене. Цял Нотр Дам изгоря никой не глоби никого, хората си подадоха ръка събраха пари и си строят Тия само мислят кой да глобят и да си купят тераси със парите от глобите.
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро няма да остане нито една стара къща. Тази глоба е смешна. Трябва да е 3млн лв поне. С кеф са бутнали къщата, с кеф ще си платят, с кеф ще отрежат дърветата наоколо, с кеф ще си платят жалката глоба и така....
2
2
 
5
 
! Отговори
x преди 4 години
Като стр.инженер работещ над 40 г.в бранша и то в Пловдив,съм напълно наясно с проблема.А той е много елементарен.Тази сграда,както и повечето в центъра на града са строени в началото на 20 век,с тогавашните технологии и материали-тухли и хоросан.За 100 г. и те са напълно деградирали.На някои сгради,най-емблематичната от които Екзелсиор бяха запазени оригиналните фасади и сега се налагат ежегодни ремонти.А на тази сграда ще издигнат фасада като оригиналната,с нови материали и всичко ще си е ОК
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Общината превеждала ли е суми за подръжка на емблематичната сграда, все пак всички ние плащаме данъци за подръжка на емблематичните сгради и паметници. Не сме егоисти да оставим човека сам да подържа емблематичната сграда с лични средства да се надяваме че в общината всичко е наред и не са свили парите.